Sensommeren bugner af smag fra havet

Fra velnærede kulmuler og topfede makreller – de sortstribede banditter – til hummer, fjordrejer og krebs: sensommeren bugner af smagfulde råvarer fra havet. Rødspætterne er i sæson, men priserne er tårnhøje, makrellerne topper i både smag og antal, og fjordrejerne er større og mere velsmagende end på noget andet tidspunkt af året. Vi holder også øje med de første havbars, pighvar, slethvar og røde knurhaner – og fortæller, hvorfor det lige nu er tid at slå til, hvis du vil have havets bedste på menuen.
Den første vi skal tale om er kulmulen!!
For dem har der været mange af, og de har ikke været dyre. Fiskeriet har været meget kystnært og kulmulerne har været umanerligt velnærede i år. Smukke tykke kulmuler giver en rigtig flot udbytteprocent og det kan alle godt lide. Man skal derfor helt bestemt skynde sig at få mulerne smidt på menuen lige nu og beholde dem på helt frem til oktober.

Anderledes forholder det sig for vores dejlige rødspætte!!
De er i sæson og de er dælme flotte og tykke fra Vestkysten - men DYRE! Altså absurd dyre! Rødspættefilet 2 er jo nærmest ubetalelige lige nu, og selvom vi gerne undskylder på naturens vegne, så betyder det jo ikke en skid.
Der fanges bare ikke særligt mange spætter i disse år i Nordsøen, og når vi siger Nordsøen, så taler vi om hele Nordsøen og altså ikke kun de danske farvande.
Det er ikke unormalt at rødspættebestanden går meget op og ned, som vi før har været inde på her i Update, men det at der stort set ikke fanges rødspætter KYSTNÆRT i hverken den tyske, belgiske, hollandske og danske del af Nordsøen er unormalt.
Årsagerne til det er flere og fiskeri med bomtrawl og bundtrawl i sårbar kystnatur er bestemt en af dem, men fiskeriet skal ikke have hele skylden her, der er også alt for høje udledninger af kvælstof og andre miljøskadelige stoffer, som man ikke engang tager med i vurderingen af havets tilstand, selvom man endda måler på dem. Der er sæler og der er skarv der er fredede og som også elsker en dejlig rødspætte. Det er de samme skurke vi hele tiden snakker om og ikke kun fiskeriet.
Faktum er at man skal et godt stykke ud for at finde store koncentrationer af spætter, og det begrænser fiskeriet, både når der er positive udslag i bestandsstørrelsen og negative udslag i bestandsstørrelsen.
For tiden er der et negativt udsving i bestanden, som dog stadigvæk er vurderet til at være Least Concern af UICN, hvilket er den mindst truede klassificering en art kan have. alligevel har det stor indflydelse på prisen da rødspætten ikke kun er en af vores egne klassikere. Den er også en meget populær fisk i de andre lande, der fisker i Nordsøen og især i Tyskland og Holland.
Derfor bliver spætterne så sindssygt dyre om sommeren selvom de er i sæson.
Vores råd er at køre rødspætter helt frem til november alligevel, for de er vildt lækre og vi forventer også at priserne gradvist vil komme ned i et mere overkommeligt niveau i løbet af august.

Og så skal vi videre til makrellerne!!!
De var længe om at komme i gang de kære bundgarnsmakreller. Årsagen var, som vi var inde på i sidste måned, at de store bundgarn på Skagen var fulde af det allestedsnærværende FEDTEMØG.
Der er desværre stadig meget fedtemøg i området omkring Skagen, men det er heldigvis blevet bedre siden sidst. Her i starten af august har vi endda været så heldige at få lidt sardiner med i bundgarnene, og dem skal man virkelig gå om bord i, hvis man får muligheden og kan finde plads til dem på kortet.
Makrellerne har også gjort deres indtog ved de andre danske kyster, og man kan fange dem i Københavns Havn og på mange andre lokationer langs de danske kyster, hvis man hører til den slags, der godt kan lide at svinge en fiskestang.
August og september er de absolutte topmåneder for makrellerne og de er på toppen i både antal og i kvalitet. Der findes ikke bedre makreller end dem, man får i august og september. De er helt tilpas fede, uden at det bliver for voldsomt.
Så se så at få dem på kortet - de sortstribede banditter!!

Hummer fra havet!!!
Det er ingen hemmelighed, at der er begyndt at komme flere og flere hummere langs de danske kyster, og i år har det været helt forrygende. Det betyder at der stort set har været godt med hummere på auktionerne de fleste dage gennnem sommeren, til trods for at Limfjorden, hvor de fleste hummere fanges, er lukket.
Det er gode nyheder for alle os der elsker hummer og derfor anbefaler vi, at man smider hummeren på kortet allerede nu, for så kan den jo blive på menuen i hele september, når fjorden åbner igen og der kommer endnu flere hummere.
Der er også et af de andre dejlige dyr i krible krable banden der er i sæson og det er KREBSENE!!!
Der er nemlig godt gang i de danske krebs, som vi sælger i stor stil helt frem til oktober.
Og vi koger dem stort set allesammen, og vi gør det godt!!
Den kære Onkel Frede har med garanti kogt flere krebs end dig og han kommer til at have gang i kogeriet fra mandag til fredag. Derfor skal man huske at få bestilt sine weekend-krebs til levering om fredagen, for om lørdagen er kogeriet lukket!
Vores krebs får vi fra flere private søer og grusgrave og de er en blanding mellem de to invasive arter, sumpkrebs og signalkrebs og den danske oprindelige flodkrebs. Når vi har flodkrebs, vil vi hjertens gerne sælge levende krebs, men ellers er det desværre forbudt at sælge krebs levende.
I kan dog trygt stole på onkel Fredes evner som kogemester, for han har som sagt prøvet det mange, mange gange før!
Sidst men ikke mindst skal vi nævne de dejlige fjordrejer, som virkelig er på toppen lige nu.
Ja, du hørte rigtigt. Det er nu de dejlige fjordrejer er allerbedst. De har allerede været ude og sende næste generation videre for anden gang i år, og nu skal de bare æde sig tykke og fede uden at tænke på børn før engang til næste forår. Derfor er de virkelig store, og de smager også bedre, og mere nu, end de gør i aspargessæsonen.
Men så tænker du måske… Er det så ikke dumt at man ikke har dem på kortet?? Og svaret er: JO DET ER SÅ!
Hvis man ikke tror på os, så kan man jo prøve at bestille en pakke hjem og selv smage dem!!

Andre fisk der er på toppen lige nu og som kommer i løbet af måneden….
Selvom det ikke er helt sikkert, om det bliver få eller mange, så er det tid til de røde knurhaner!! Der er ikke mange der fanges skånsomt, men vi køber alle dem vi kan få fat i!!

Pighvar og slethvar er i topform. De er ved at rejse fra rogntiden og nogen af dem har måske stadig lidt rogn i sig men de er stadig vildt flotte. De kommer ikke til at blive vildt billige for det ser ikke ud til at der er nogen af garnbådene der vil forsøge sig med de lange pighvartogter ud i den engelske del af nordsøen i år. Det var ellers noget garnbådene gjorde io stor stil for få år tilbage. De ture tager ca en uge, og det siger sig selv at det skal være et godt fiskeri hvis man skal sejle så langt for at fange fiskene. Det har ikke været tilfældet de seneste år og derfor fisker gfarnbådene andre arter som for eksempel kulmulerne som kan fanges et par timer ude af havnen.
Havbarsene skal også snart komme. Sidste år var der danske havbars at få i rigelige mængder i både august og september, men om det bliver lige så godt i år kan vi ikke sige endnu. Vi anbefaler derfor at man holder øje med appen, når de kommer så vil man se dem først der!!
Vil du vide mere?
Kontakt os for at blive sat op med sæsonens bedste fisk og skaldyr.
