De kolde måneders helt hårde arter

Dato:
5/11/2025
Full name
11 Jan 2022
5 min read
Glem pighvar og solskin – nu er det de barske typer, der regerer. Havtasken hugger, blæksprutten snor sig, og kulleren glimter i mørket. Vi hylder vinterens vildeste fisk – fordi de smager forbandet godt!
Indhold:

Havtaske

Først skal vi tale om den gode, den onde og den grusomme… Den ligger på havbunden skjult for de intetanende byttefisk. Kun øjnene ser man. Kroppen er eksplosivt bygget. Som en pitbull. Klar til at hugge til hårdt på kort afstand. Dødbringende. Med en lille hudlap for enden af sin fiskestang lokker den interesserede fisk i bagholdsangreb. Og så… BANG! De store kæber åbner sig med stor kraft og skaber et enormt vacum. Fisken suges ind og spiddes af tre rækker af spidse bagudrettede tænder. Slask… Blod! Rædsel… og tilbage på havbunden igen.

Vi skal tale om havtasken. Vi sagde det allerede i sidste måned, og nu igen: Hvis man skal have en gourmet fisk på menuen  i vinteren, så lad det være havtasken! 

I november er det endnu mere vigtigt! I november er der næsten ingen pighvar og slethvar at få, og dem der er, bliver stort set kun fanget i trawl! Så for at sige det helt uden mellemlægspapir… Pighvar og slethvar bliver dyrt, dyrt, dyrt og dumt.

Helt modsat forholder det sig for havtasken. Der kommer til at være mange, flotte og skånsomt fangede havtasker gennem hele vinteren, Så her kan man bare gå amok!

Hvis man alligevel vil bruge pighvar, så skal man gå efter optøede pighvar eller opdrætspighvar. Her kan man regne med stabile priser.

Blæksprutter

Vi nærmer os den absolutte top sæson for de tiarmede blæksprutter, og selvom der ikke fanges nok med skånsomme redskaber, så kommer der stadig en hel del ind. 

Når ikke vi har dem fra danske fiskerier har vi dem linefangede fra Spanien ferske og Marokko frosne eller optøede.

Selvom blæksprutter måske lugter af sommer, så smager de altså af vinter i Danmark!

Kuller

Åhhh kaptajn Haddock. Kuller er lig med efterårsregn og uldne sokker. 

Selvom de fanges året rundt, så er det i de kolde måneder, at kulleren er fedest. 

De er ikke store, men sådan er det også for en masse grøntsager og endda også for mennesker. Vi begynder jo ikke at bestille grønne asparges i november, bare fordi det er bøvlet at skrælle jordskokker, vel? 

Kulleren er lille? Arbejd med det. Fix det! 

Vi kan ikke tæve naturen til at give os de ting, vi vil have. Det er os, der skal ændre os. Og det smukke er, at når vi ændrer os, så ser vi skønheden i naturen. Og kulleren er virkelig en skønhed! 

På menuen med kaptajnen! Det er billigt. Lækkert. Og Smukt!

Vil du vide mere?
Kontakt os for at blive sat op med sæsonens bedste fisk og skaldyr.

Link:
Full name
Job title, Company name
Tilmeld nyhedsbrev med mere
sæsonnyt, som det her